За втори път през своя мандат президентът Доналд Тръмп се взираше ужасен

...
 За втори път през своя мандат президентът Доналд Тръмп се взираше ужасен
Коментари Харесай

Как Тръмп реши да удари Сирия

 За втори път през своя мандат президентът Доналд Тръмп се взираше ужасяващ в фотоси на деца, убити при химическа офанзива в Сирия. И за повторно през мандата му тези тежки гледки го тласнаха към военни удари против страна, която съгласно него е капан за Съединени американски щати.
На моменти подготовката на ударите в петък вървеше, както си му е редът - нормален развой на взимане на решения от един необикновен президент. Той изиска информация от съветниците си по национална сигурност и свика заседания в Ситуационния център. Консултира се със съдружници, които споделяха гнева му от идващите от Сирия фотоси на деца и възрастни, явно убити или потърпевши от токсичен газ, пишат в представен от Българска телеграфна агенция разбор за AP Катрин Люси и Джил Колвин.

Но в други моменти мазета безредната природа на Тръмп като президент. Той загатна за проектите си с войнствени и от време на време объркващи туитове. И беше разгневен от законовите закани, изникващи към него, в това число от обиска на жилището и офиса на дългогодишния си юрист. 

 

През това време американски и западни представители споделиха, че е ясно, че Тръмп има желание да предприеме военни дейности. Според двама западни дипломати, осведомени с диалозите с Франция и Англия, въпросът не е бил дали да се удари, а по какъв начин да стане това по метод, който да не се лимитира единствено до " наказване " на режима на Асад, а да понижи качествата му да употребява химически оръжия в бъдеще.

Дипломатите и американски представители настояха да останат анонимни, тъй като нямат право да разясняват обществено поверителните диалози.

Според чиновници всекидневно Тръмп взе участие в доста брифинги и заседания на най-високо равнище в Ситуационния център. Тръмп е бил съветван за Сирия от Джон Болтън, новоназначения му консултант по националната сигурност, който има известност на войнолюбец и " ястреб ", и от министъра на защитата Джеймс Матис, който е желал да се подсигурява, че военните дейности ще бъдат обвързани с една по-широка тактика.

На държавно съвещание в понеделник Тръмп жигосах " жестоката офанзива " и даде обещание бързи ограничения.

Във вторник Тръмп беседва както с френския президент Еманюел Макрон, по този начин и с английския министър председател Тереза Мей. Представители на трите страни се събраха във Вашингтон, до момента в който съдружниците се опитваха да решат кой ще взе участие и какъв ще е вероятният удар.

Но Тръмп към момента нямаше твърди уверения, че съдружниците ще се причислят. Въпреки че и трите западни страни бяха уверени, че е употребявано химическо оръжие, интернационалните инспектори не бяха стигнали до мястото на офанзивата и не беше ясно какви доказателства биха могли да показват техните държавни управления.

Докато вървяха договарянията кой да е отговорът, Тръмп получи още удари - изненадващият обиск на жилището и офиса на персоналния му юрист Майкъл Коен и новата книга на уволнения шеф на ФБР Джеймс Коми. Особено разгневен беше от обиска, осъществен отчасти по рекомендация на специфичния прокурор Робърт Мълър, чието следствие за съветска интервенция в изборите от 2016 година хвърля сянка върху президента.

Докато продължаваха разискванията, Тръмп изригна в Twitter. В сряда той внесе ужас в целия развой, като написа на Русия " да се готви ", тъй като ракетите " идват, и ще бъдат хубави, нови и " умни "! След като бе подложен на критика, че е разкрил тактиката си, на идващия ден написа в Twitter, че не е показал времето на офанзивата и добави: " Може де е доста скоро или въобще не толкоз скоро! "

В четвъртък Тръмп към този момент бе взел окончателното решение да разпореди удара. Служители споделиха, че проектът да се ударят три цели в Сирия цели да няма " косвени вреди ", в това число за съветските обекти.

Попитани, за какво президентът работи в този момент, като се има поради, че се твърди, че държавното управление на Асад е употребило най-малко 50 пъти химически газ, представители на администрацията споделиха, че съгласно тях съществуват " неопровержими доказателства " за потреблението на химически оръжия. Много от доказателствата са от свидетелства на очевидци, както и видеа и фотоси, направени от филантропични чиновници, жертви на офанзивите и от неназовани разследващи източници за открити след това варелни бомби и туби с хлор.

Според чиновници Тръмп е бил също по този начин отчаян, че са се провалили икономическите, дипломатическите и политическите старания Асад да бъде уверен, че потреблението на химически оръжия не е в негов интерес.

Цял ден откакто Тръмп бе взел решение, държавното управление значително съумя да резервира желанията му в загадка. Туитовете стопираха и чиновници на Белия дом намекнаха на публицистите, че Тръмп може би ще прекара петък вечер, вечеряйки в хотела си във Вашингтон.

Но в 21:01:30 часа в петък Тръмп направи телевизионно послание към нацията и разгласи, че ударите са почнали.

Докато падаха ракетите, един чиновник изясни, че през миналата седмица президентът е съобщил на американците посредством туитове какви са желанията му. Сега, сподели той, се извършват заповедите му.

В събота заран Тръмп към този момент празнуваше " съвършено нанесения удар ".

" Мисията е изпълнена! ", написа той. 
По публикацията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР